Stadion

  You are here: Home \ Klub info \ Stadion

  Teren: 105 x 68
  Kapacitet: 32.710 mesta za sedenje, 30 redova
  Broj ulaza i izlaza za publiku: 30
  Najviša kota: 21 m.
  Najudaljenije kote gledališta:
  - po dužini (sever – jug): 236 m.
  - po širini (istok – zapad): 150 m.
  Svetlo: 1.200 luksa (oprema Philips)

  Stadion Partizana je objekat sa najdužom sportskom tradicijom u Jugoslaviji. Nalazi se na mestu koje je oduvek bilo središte najvažnijih fudbalskih zbivanja u zemlji. Tu je pre Drugog svetskog rata bilo igralište i dom slavnog šampiona BSK-a – Beogradskog Sportskog Kluba.

  Neposredno po završetku velikog rata, a poštujući sportsku tradiciju, započeta je izgradnja novog stadiona baš na tom mestu. Devetog oktobra 1949. godine je na njemu odigrana prva utakmica, megdan su podelile Jugoslavija i Francuska (1:1) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Do danas, Stadion Partizana je ugostio desetine najvećih klubova sveta i najjačih reprezentacija. On je deo evropske i svetske istorije fudbala.

  Stadion Partizana je u prvom periodu primao 55.000 gledalaca.

  Poslednjih godina pooštreni su kriterijumi medjunarodnih fudbalskih asocijacija, posebno u domenu bezbednosti i komfora gledalaca. U skladu s tim zahtevima gledalište je 1998. rekonstruisano, ugradjena su sedišta, prošireni prolazi za ulazak i izlazak publike, montirana savremena oprema, pa je time gledalište svedeno na 32.710 mesta i sada odgovara svim propisanim uslovima.

  Godine 1995. stadion Partizana je ušao u sistem razvoja svetskih stadiona, sa projektno – programskim rešenjem natkrivanja i pretvaranja u veliki sportsko – poslovni centar.

  Direktor stadiona je inž. Aleksandar Stepanović, telefon 369-32-40.